آشنايي با دين مقدس اسلام
دين مقدم اسلام يك برنامه عمومي و هميشگي است كه از جانب خداي متعال براي زندگي انسان در دو جهان به سوي خاتم پيغمبران حضرتمحمد(ص) نازل شده است تا در جامعه بشري به مورد اجراء درآيد و كشتي انسانيت را از گرداب جهالت و بدبختي بيرون كشيده و به ساحل نجات و سعادت دو دنيا برساند.
دين در لغت به معناي اطاعت و جزاء و... آمده و اصطلاحاً به معناي اعتقاد به آفرينندهاي براي جهان و انسان و همچنين دستورات عملي متناسب با اين اعتقاد ميباشد. كساني كه مطلقاً معتقد به آفريننده نيستند « بيدين» و كساني كه معتقد به آفريننده براي جهان هستند، « ديندار» شمرده ميشوند اينها (بيدينها) جهان را تصادفي و يا صرفاً معلول فعل و انفعالات مادي و طبيعي ميدانند. بر اين اساس اديان موجود در ميان انسانها به حق و باطل تقسيم ميشوند دين حق آئيني است كه داراي عقايد درست و مطابق با واقع بوده، رفتارهايي را مورد توصيه و تأكيد قرار دهد كه از ضمانت كافي براي صحت و اعتبار برخوردار باشد.
خداوند تعالي در آيه 120 سوره بقره ميفرمايد:
« وَلَن ترضي عنكَ اليَهودُ ولانَصاري حتّي تَتَبِعَ مِلَتَهُم قُل انّ هُديَ اللهِ هَوَ الهدُي و لَبن اتّبَعتَ اَهَواءهُم بَعَد الَّذي جاءَكَ مِنَ العِلم مَالكَ مِنَ اللهِ من وليٍ و لانصيرٍ»
ترجمه : « (اي پيامبر ! ) هرگز يهود و نصاري از تو راضي نخواهند شد تا (بطور كامل تسليم خواسته هاي آنها شوي و از آيين (تحريف يافتهي) آنان پيروي كني، بعد از آنكه آگاه شدهاي، هيچ سرپرست و ياوري از سوي خدا براي تو نخواهد بود. همچنين در سورهي صف آيه 6 و ميفرمايد: ( و با زياد آر هنگاميكه عيسي بن مريم به بنياسرائيل گفت: من همانا رسول خدا به سوي شما هستم و به حقانيت كتاب تورات كه مقابل من است تصديق ميكنم و نيز شما را مژده ميدهم كه بعد از من رسول بزرگواري كه نامش (در انجيل من) احمد است بيايد (قرآنش عالمي را به نور علم حكمت روشن سازد.) چون با آيات و معجزات به سوي خلق آمد گفتند: اين سحري آشكار است(6) آيا از آن كسي كه به راه اسلام و سعادتش ميخوانند و او همان دم برخدا افتراء و دروغ ميبندد در جهان كسي ستمكارتر هست؟ و خدا هم هيچ قوم ستمكاري را هدايت نخواهد كرد . »
پس دين حق امروز فقط دين مقدس اسلام است به صريح آيات و روايات، تعاليم متعالي دين اسلام شامل 3 بخش عقايد اسلام، احكام و دستورات عملي اسلام و بخش اخلاقيات (مسائل رواني) و آداب و سنن اسلامي ميباشد. كه بخش عقايد « اصول» و بخش احكام عملي « فروع دين » ناميده ميشود و اخلاقيات حلقه اتصال بين اين 2 بخش است :
اعتقاد به خداي يگانه اعتقاد به زندگي ابدي هر فردي از انسان در عالم آخرت و دريافت پاداش و كيفر اعمالي كه در اين جهان انجام داده است و اعتقاد به بعثت پيامبران از طرف خداي متعال براي هدايت بشر بسوي كمال نهايي و سعادت دنيا و آخرت اين 3 اصل در واقع پاسخهايي است به اساسيترين سؤالاتي كه براي هر انسان آگاهي مطرح ميشود كه: مبداء هستي كيست؟ پايان زندگي چيست؟ از چه راهي ميتوان بهترين برنامه زيستن را شناخت؟ كه برخاسته از جهانبيني الهي ميباشد و متن برنامهاي كه از راه تضمين شده و شناخته ميشود، همان ايدئولوژي ديني ميباشد.
عقايد اصلي لوازمات و ملزومات و توابع و تفاضيلي دارد كه مجموعاً نظام عقيدتي ديني را تشكيل ميدهد و اختلاف در اينگونه اعتقادات موجب پيدايش اديان و فرقهها و نحلههاي مذهبي مختلفي شده است. مانند اعتقاد به تثليث مسيحي كه با توحيد وفق نميدهد هرچند مسيحيان درصدد توجيد آن بر ميآيند (در باب نبوت) همچنين اختلاف در كيفيت تعيين جانشين پيامبر كه بايد از طرف خدا يا از طرف مردم تعيين شود عامل اصلي اختلاف بين شيعه و سني در اسلام شده است.
چند نكته :
· در نظر آئين مقدس اسلام فراگيري اصول مقدس اسلام و عمل به فروع « احكام» و دستورات آن و همچنين آراسته شدن به اخلاقيات و آداب اسلامي بر هر مسلماني واجب و تكليف ميباشد.
· جهان بينيها كلاً به دو بخش: الهي (امروز اسلام) و مادي تقسيم ميشود كه پيروان جهانبيني مادي در زمان سابق « طبيعي»، « دهري» احياناً «ملحد»،« زنديق» ناميده ميشدند و در زمان ما «مادي» و «ماترياليست» ناميده ميشوند.
· مادّيگري نحله مختلفي و مشهورترين آنها در عصر ما «ماترياليسم دياليتيك» است كه بخش فلسفيِ ماركيسم را تشكيل ميدهد.
· واژه « اصول دين» را ميتوان به دو معناي عام و خاص بكار برد: اصطلاح عام آن در برابر « فروع دين»و بخش احكام بكار ميرود و شامل همه عقايد معتبر ميشود و اصطلاح خاص آن به اساسيترين عقايد اختصاص مييابد.
درج یک یادداشت :